Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Biax

Rotorezkarji

Rotorezkarji (včasih imenovani rotacijske pile) so manjša rezilna orodja, ki jih uporabljamo v brusilkah ali rotacijskem orodju. Rotorezkarji so orodja na 3mm ali 6mm jeklenem steblu, na katerega so lotane karbidne glave različnih oblik in ozobljenja. Njihovi zobje so podobni kovinskim odrezkom od kod tudi angleški naziv Burr.

Prav tako so na več načinov primerljivi z rezkarji in nadrezkarji; Razlika je v tem, da imajo slednji običajno svojo pot orodja pod nadzorom stroja, medtem ko se robovi pogosto uporabljajo prostoročno. Vendar pa obstajajo precejšnja prekrivanja pri uporabi in kontroli orodnih poti teh različnih razredov rezkarjev in rezultatih, doseženih z njimi. Na primer, roto-rezkarji se lahko uporabijo v pnevmatskih ali električnih rotacijskih orodjih (biax) in prav tako pri rezkanju s CNC stroji. Roto-rezkarje pogosto uporabljajo v CNC obdelovalnih centrih za odstranjevanje srhov po obdelovalnem procesu.

Za vzdrževanje pravilne hitrosti na površini in rezalnih pogojev se vretena vrtijo z veliko hitrostjo (tisoč ali deset tisoč obratov na minuto; pogosto najvišja hitrost na določenem vretenu). Roto-rezkarji so narejeni iz volframovega karbida, ki jim omogoča, da delujejo pri višjih hitrostih kot podobni HSS rezkarji, vendar še vedno ohranjajo svoje rezalne robove.

Ker so robovi rezil tako majhni, se jih pogosto lahko med vrtenjem dotakne s prstom, ne da bi odrezali kožo, ki se odmakne iz poti, čeprav ne bi bilo varno, da bi jih stiskali ali prijemali z obeh strani. Trdi kovinski ali keramični obdelovalni kosi se ne morejo upogniti preko rezalnih robov, zato orodje od njih odstrani material. Ta značilnost omogoča, da so roto-rezkarji primerni za zobozdravstvo, saj orodje zmelje trdo sklenino zob, vendar mehko tkivo ustja ostane nepoškodovano, če se ga orodje nenamerno dotakne.

Novice