Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Navojni svedri

Navojno orodje

Navoj je prostorska krivulja, ki se zelo pogosto uporablja v strojništvu. Uporablja se kot gibalni navoj pri vretenih in polžih ali kot pritrdilni navoj pri vijakih. Navoj dobimo tako, da na valj ovijamo tvornico pri enakomernem vzponu.

Vrste navojev

  • metrični navoj
  • cevni (Whithworthov) navoj
  • trapezni navoj
  • žagasti navoj
  • obli navoj

Izdelava navoja

Ker so pri navojih potrebe po ozkih tolerancah in po dobri površini izredno visoke, se pri postopkih za izdelavo navojev uporablja mazalno olje. Ker so rezalne hitrosti nizke, ni potrebe po hlajenju.

Postopki za izdelavo navojev

  • Ročno: Za notranje ročno rezanje navojev so v rabi ročni navojni svedri. Navor pri polnem odrezu v globini z enim svedrom bi bil za človekove sposobnosti prevelik in tudi odrezki bi bili preveliki. Odrez se zato razdeli na dva ali na tri orodja v setu. Razdeli se na predrezovalni sveder, prirezovalni sveder in na dorezovalni sveder. Za zunanje ročno rezanje navojev pa so v rabi navojne čeljusti. Večina ročnih navojnih svedrov je HSS ali HSSE.
  • Strojno: Za notranje strojno rezanje navojev so v rabi strojni navojni svedri. Ker mora sveder vrezati celotno globino navoja, so v rabi zelo različni navojni svedri. Pomembno je ali režemo navoj v prehodno ali v neprehodno (slepo) izvrtino. Za zunanje strojno rezanje navojev pa večinoma uporabljamo glave za vrezovanje navoja, ki so podobne kot navojne čeljusti, vendar imajo vstavljena rezila, katera je mogoče nastavljati na različne premere. Pri navojnih svedrih so večinoma uporabljeni HSSE, HSS PM materiali, za rezanje navojev v kaljeno ali veliko serijsko izdelavo pa se uporabljajo navojni svedri iz karbidne trdine.

Načini izdelovanja navojev

  • Rezanje navojev na stružnici: Vsako struženje je dejansko rezanje finega navoja z nestandardnim profilom. Če uporabimo navojni nož s standardnim profilom in uredimo pomik noža na vrtljaj, tako da je enak vzponu navoja, bomo lahko na stružnici rezali navoj. Pri rezanju navojev na stružnici se mora pri enem vrtljaju obdelovanca nož pomakniti naprej za en vzpon navoja na obdelovancu.
  • Valjanje navojev: Valjanje navojev je najhitrejši in najboljši način izdelave navojev. Uporabljamo ga le za pritrdilne navoje manjših in srednjih dimenzij v serijski proizvodnji. Pri tem postopku navoja ne režemo, ampak ga vtisnemo v obdelovanec. Izvrtina za vtiskovanje navoja je večja kot pri rezanju zaradi gnetenja materiala.
  • Rezkanje navojev: Pri rezkanju navojev se obdelovanec krožno giblje. Gibanje v smeri vzpona lahko opravlja obdelovanec ali rezkar, kar je odvisno od izvedbe stroja. Namesto stružnega noža imamo pri rezkanju profilni rezkar, ki se vrti. Os rezkarja je nagnjena pod kotom navojnega vzpona.

Novice