Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Rezkarji

Rezkarji

Rezkarji so najpogosteje uporabljano rezilno orodje na CNC in klasičnih rezkalnih strojih. Rezkarji se običajno uporabljajo za bočno ali čelno rezkanje. Rezkarje delimo na palične in kolutne.

V našem programu ponujamo različne oblike in vrste rezkarjev:

  • Rezkarji iz hitroreznega jekla (HSS), ki so zasnovani za široko paleto rezkalnih operacij na večini materialov, vključujoč jeklo po ugodni ceni. Primerni so predvsem za obdelavo na klasičnih rezkalnih strojih in nižjih rezalnih hitrostih.
  • Standardni karbidni rezkarji, ki so trši od HSS omogočajo rezkanje pri višjih rezalnih hitrostih, se uporabljajo za splošno rezkanje na vseh materialih.
  • Rezkarji iz drobnozrnatega karbida, ki so trši od HSS so namenjeni predvsem za obdelovanje specifičnih materialov, kot npr. orodno jeklo, aluminij in plastika. Zaradi drobnozrnate strukture so bolj homogeni, kar omogoča uporabo tudi na strojih z večjim opletom.

Velikosti rezkarjev določamo glede na zahtevo projektov. Optimalna izbira rezkarja temelji na najkrajšem možnem izpetju. V primeru majhnega obdelovalnega kosa, so najprimernejša izbira rezkarji s kratko špiralo. Obdelovanci z večjo bočno višino zahtevajo uporabo rezkarjev z daljšim izpetjem in/ali špiralo.

TIPI STEBEL

Palični rezkarji so vpeti na steblu orodja, torej je izbira tipa stebla rezilnega orodja ključna za izbiro vpenjalnega trna. Palične rezkarje lahko vpenjamo na različne načine, pri čemer pri HSS rezkarjih prevladuje cilindrično vpetje v stročnico in Weldon, ki ima na steblu rezkarja ravno površino za vpetje z vijakom. Pri karbidnih rezkarjih se uporablja predvsem vpetje v stročnico, nakrčevanje ali hidravlično vpetje, možno pa je tudi vpetje v Weldon, kar pa za karbidne rezkarje, zaradi možnega opleta, ni priporočljivo.

Rezila: Oblika rezkalnega rezila vpliva na izmet odrezanega materiala. Pri rezkanju aluminija nastaja volumsko večja količina odrezkov, zato potrebujemo več izmetnega prostora in je zato primernejša uporaba dvo ali troreznih rezkarjev. Pri rezkanju npr. nerjavečega jekla se material lomi na manjše kose za kar je primernejša izbira večreznega rezkarja (štiri ali večreznega).

Pri rezkanju različnih tipov materialov potrebujemo različno geometrijo rezilnega roba rezkarja.

Prevleke: nanešene so na rezkarje zaradi izboljšanja lastnosti, ki jih sam osnovni material ne zagotavlja. Z nanosom različni prevlek izboljšamo lastnosti kot so dodatna viskoznost, trdnost in toplotna odpornost. Prevleke podaljšajo življensko dobo orodja z zmanjševanjem obrabe in krhanja orodja.

Novice